Våg noe nytt, lær noe mer – det er prosjektuke!

Vi har i mange år hatt prosjektuke på skolen. Elevene har jobbet iherdig i ei kort uke med å lage en forestilling helt fra scratch.

Elevene lagde en times lang film og inviterte familie og venner til å følge med på skolens egen youtubekanal. Og på skolen ble det invitert til premierefest for alle ansatte og elever fredag kveld i prosjektuka; en vellykket, men annerledes prosjektuke.

Hvordan har elevene hatt det denne uka? Vi snakket med fem av dem:

  • Hvem er du, og hva gjør du til vanlig her på folkehøgskolen?
  • Hva har dine oppgaver vært i prosjektuka?
  • Våg noe nytt, lær noe mer er mottoet til Rødde. Har dette vært noe du tenkte på da du gikk inn i prosjektuka og valgte gruppe? Eller noe du har erfart tidligere i høst?

Linnea Margrethe Atterbrand Erenius: Jeg kommer fra Oslo. Her går jeg på Multisport X, og det er fordi jeg ville utfordre meg selv og er glad i adrenalin. Det er mye adrenalin hver uke pga at vi er jo en ekstremsportlinje. I prosjektuka spiller jeg i bandet, og jeg valgte det fordi det er gøy med musikk. Jeg korer, spiller tamburin, althorn og har rytmerør. Mange ting, altså. Jeg valgte bandet denne uka fordi jeg er så glad i å synge. Her ble det jo mange instrumenter og koring i stedenfor. Jeg har lært å spille tamburin ordentlig, og oppdaget at det har jeg visst alltid gjort feil 🙂 På linjefag har jeg virkelig gjort mange nye ting: Hoppet på hopp med bmx, kjørt mellomtung cross-sykkel, drifttrike og downhill. Det har blitt veldig mye nytt for meg her, så jeg føler absolutt at jeg har turt mye nytt og lært mye allerede.


Sunniva Barlien: Jeg er ei gladjente fra Sømna, går på freeridelinja og står på snowboard. Grunnen til at jeg søkte Rødde og ville gå på folkehøgskole, var for å ha det artig og for å bli bedre på snowboard. I prosjektuka er jeg programleder sammen med to medelever, Benjamin Mæstad og Simon Persson. Jeg har skrevet manus, og nå holder vi på å filme intervjuer. Jeg var ikke så bevisst på hva jeg valgte av gruppe i starten på prosjektuka, men det er jo mye nytt her med kamera og filming, og det er så ordentlig. Så ja, har lært mye nytt! På linjefag har jeg fått utfordret meg mer enn jeg hadde forventet. Tok backflip på vannhoppet og det hadde jeg aldri trodd jeg skulle gjøre. Takk til Eimund, Robert, Arild og William for at de pushet meg og for klassa som sto og heiet!


Tobias Borning: Jeg er fra Kristiansand og går på går Freeride Chasing Powder. Linja het Freeride Japan ved skolestart. I løpet av prosjektuka har jeg filmet endel klipp; snekkerinnslag på sløyden, Rødde rundt, plaget andre elever og filmet det/vekket folk… Jeg har også vært med på å lage noen innslag og redigert mye forskjellig. Nå holder jeg på å redigere sammen alt. Jeg har jo gjort mye av dette før, men nå gjør jeg mye mer redigering enn jeg pleier å gjøre. Jeg har tatt mye mer ansvar og jobber nå under et annet tidspress enn jeg er vant med. På linjefag har jeg lært mye nytt og gjort ting jeg aldri har gjort før. På første linjefags-dag tok jeg back-flip for første gang! Jeg har både hoppet fra 10-meteren for første gang og prøvd vannhopp. Hoppet også på wakeboard på Nordsjø. Jeg har altså prøvd mye nytt på linjefag, og mer vil det bli til vinteren når jeg får snø under beina.


Markus Veblungsnes: Jeg er fra Ålesund og går på Bratt. Motivasjonen for å begynne her var for å ha et slags friår og være sosial. Kunne blitt ensom hvis jeg bare skulle jobbe og bo hjemme. Jeg vil også bruke året for å finne ut hva jeg vil videre, og så har jeg fått anbefalt folkehøgskole av veldig mange voksne. Her spiller jeg mye volleyball, bordtennis og blir egentlig med på alt som skjer her. I prosjektuka var jeg på TV-gruppa, og jeg og flere andre laget manus, øvde inn og filmet 2 min produkt med Planet Rødde. Det ble mye jobbing, for vi holdt på med planlegging, finne folk, øving, finne utstyr og gjennomføre filmingen. Planet Rødde et selvstendig program i TV-sendingen vi hadde fredagskvelden. Jeg var forresten hovedskuespilleren og filmet mye også. Har aldri vært manusforfatter eller skuespiller før, så det ble mye nytt for meg under prosjektuka.


Kari Mølster: Jeg kommer fra Flåm i Sognefjorden. Jeg er ganske innadvendt. I år går jeg på Reis Afrika. Vi drar på forskjellige turer, Escape-room, matlaging og har vanlig klasseromsundervisning. Da prosjekt-uka begynte, ble jeg spurt av Tobias Olsen på Beats Electro om å være med på å lage en sang. Det sa jeg ja til, så denne uka har jeg sunget og jobbet mye med dette. Vi har også spilt inn video til livesendinga der vi “lip synca” til sangen vår. Jeg har utfordret meg selv skikkelig med dette prosjektet, for jeg har ikke villet vise frem sangstemma mi før, og trengte litt overtaling fra Tobias for å være med. Har for første gang turt å synge solo selv om jeg har sunget mye som del av ei gruppe. Som sagt, jeg er innadvendt og syns det er vanskelig å snakke foran folk. I løpet av høsten har jeg prøvd å bli kjent med flere folk og starte samtaler. Jobber fortsatt med saken!