Skoleåret 2020-2021 ble annerledes på mange måter på grunn av korona. 1- og 2-meteren, telling av antall personer i rom, avlyste besøk, plan A, B og C… og linjeturene til utlandet ble det aldri noe av. Hvordan var dette året for dem som gikk på Rødde folkehøgskole? Vi spurte elevene Kaja og August.

-Det har vært mye usikkerhet, og det førte til at jeg ikke turte å ha så høye forventinger hvis det skulle bli avlyst, men samtidig kunne vi jo ikke bare gå og vente på avlysning heller, forteller Kaja Kvan Haugen på Bratt – klatring, buldring og stisykkel.

-I noen tilfeller ble plan B bedre enn plan A! I mars var det ei uke med dårlig vær her på Rødde, og jeg tror vi egentlig hadde tenkt oss på ski. På veldig kort varsel fikk vi melding fra Bratt-lærer Ola om at det var finvær på Østlandet. Kanskje vi skulle dra dit i stedet for? Det gjorde vi og buldret ute for første gang. Vi var på et kjempebra buldrefelt i Stange, utenfor Hamar. Jeg fikk oppleve steder i Norge jeg aldri har vært. Stranda på Sunnmøre og grottevanding på Verdal var nytt for meg, og selv om jeg har vært nordover før, hadde jeg ikke vært på øyene på Helgelandskysten før.

Stangebleau

På Freeride Chasing Powder er det også nødvendig å kunne snu seg rundt raskt, linja er lagt opp til at man reiser dit det er bra forhold.

-Vi hadde ofte kveldsmøte mandager med oversikt og informasjon om den påfølgende uken, forteller August Bråtveit Haarr. Her fikk vi være åpne om hvor vi ville reise og vi fikk komme med forslag. Jeg har faktisk hatt det ekstremt bra i år, og vi som elever har vært mye involvert. Vi hadde ikke ofte en langtidsplan i utgangspunktet, men «der det er snø, dit skal vi».

Noen turer var selvsagt planlagt og bestilt lenge på forhånd. slik som Sunnmørsturen. Da kunne vi jo ha fått all slags vær og føre. Vi endte opp med fire solskinnsdager og fire ekstremt bra toppturer. Jeg vil huske den turen lenge, et minne for livet, kanskje? Dette var i april og altså en fantastisk vår-skitur, mimrer August.

Selv om vi håper og tror at det skal bli enklere å planlegge og reise i året som kommer, har vi erfart at med dyktige og kreative lærere og positive elever fikk vi store opplevelser og gode erfaringer fra turer i Norge. Neste års elever vil nok bli tatt med til noen av de nye stedene vi fant forrige skoleår!